Τα κρασιά της Αργατίας


Αργατία, Λευκός Μακεδονικός Τοπικός Οίνος 2009

Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά/1103 P (45%), Ασύρτικο/1103 Ρ (45%) Αθήρι/1103 Ρ (10%)
Περιοχή: Κράσνα Ροδοχωρίου, υψόμετρο 270μ, κλίμα εύκρατο μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού
Έδαφος αμπελώνα: Αμμοαργιλώδες με ουδέτερο pH
Σύστημα διαμόρφωσης: Γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) για το Ασύρτικο και το Αθήρι, μονόπλευρη αμολυτή (Guyot) για τη Μαλαγουζιά, ύψος διαμόρφωσης 50 cm, καθαρό ύψος φυλλικής επιφάνειας 150 cm
Πυκνότητα φύτευσης: 300-330 φυτά/στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία
Απόδοση ανά πρέμνο: 3 Kg
Σύστημα διαχείρισης: Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
Οινοποίηση: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, Οινοποίηση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία
Αναλυτικά χαρακτηριστικά κρασιού: Αλκοολικός τίτλος 13,7%, ολική οξύτητα 6 g/l, pH 3,20, ανάγοντα σάκχαρα 1,5 g/l
Οίνος ξηρός, με κυρίαρχα αρώματα λουλουδιών εσπεριδοειδών (κίτρου) με νότες μελιού, πλούσιο σώμα, όγκο και επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Μπορεί να συνοδεύσει θαυμάσια λιπαρά ψάρια, μακαρονάδες με άσπρη σάλτσα, όστρακα αλλά και μακεδονικές πίτες. Συνιστάται η κατανάλωσή του στους 8-10ο C

Αργατία, ερυθρός, Μακεδονικός Τοπικός Οίνος 2011

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο (60%), Νεγκόσκα (20%), Μοσχόμαυρο (10%), Μαυροδάφνη (10%)
Περιοχή: Κράσνα Ροδοχωρίου, υψόμετρο 270μ, κλίμα εύκρατο μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού.
Έδαφος αμπελώνα: Αμμοαργιλοπηλώδες, ελαφρά αλκαλικό.
Σύστημα διαμόρφωσης: Γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) ύψος διαμόρφωσης 50 m, καθαρό ύψος φυλλικής επιφάνειας 150 cm.
Πυκνότητα φύτευσης: 300-330 φυτά/στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία.
Απόδοση ανά πρέμνο: 2,5-3 Kg, ανάλογα με την ποικιλία
Σύστημα διαχείρισης: Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
Οινοποίηση: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, Οινοποίηση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά κρασιού: Αλκοολικός τίτλος 12,7%, ολική οξύτητα 5,6 g/l, pH 3,58, ανάγοντα σάκχαρα 3 g/l.
Χαρακτηριστικά: Οίνος ξηρός, ερυθρός με κερασένιες ανταύγειες, έντονα φρουτώδης με μέτριο σώμα, ευχάριστος, μαλακός που σερβίρεται στους 15-17ο C και συνοδεύει μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα και κόκκινα κρέατα στη σχάρα

ΑΡΓΑΤΙΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2009

Ποικιλία: Ξινόμαυρο, κλώνος V6 (50%) και V3 (50%)
Περιοχή: Κράσνα, Ροδοχώρι, Νάουσα, γεωγραφικό πλάτος 41o, υψόμετρο 260-270 m.
Κλίμα: Μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού
Έδαφος: SC (αμμοαργιλώδες), pH=7, για τον κλώνο V6, SCL (αμμοαργιλοπηλώδες) pH=7,7, CaCO3=5% για τον κλώνο V3 Πυκνότητα φύτευσης 3000 φυτά το Ha
Παραγωγή/φυτό: 2 Kg
Καλλιέργεια εδάφους: Μόνιμος χλοοτάπητας, ακαλλιέργεια
Μέθοδος παραγωγής: Φιλοσοφία μας είναι ότι η δημιουργία ισορροπημένων αμπελώνων είναι επιτακτική για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας με σεβασμό στις αρχές της βιολογικής γεωργίας
Μέθοδος οινοποίησης: Κρυοεκχύλιση στους 12-14oC για 72 h, ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία ( max 29o C)
Παλαίωση: Σε αμερικάνικα (50%) και γαλικά (50%) βαρέλια των 225 l για 12 μήνες
Αναλυτικά χαρακτηριστικά: Αλκοόλη 13,2%, οξύτητα 5,4 g/l, pH 3,52
Γευστικά χαρακτηριστικά : Έντονο κερασένιο χρώμα, αρώματα κερασιών, μικρών κόκκινων φρούτων, αποξηραμένης ντομάτας, βιολέτας, ελαφρά γήινες νότες, τα κλασικά γλυκά, αλλά σύνθετα αρώματα του Ξινόμαυρου. Στο στόμα κυριαρχούν τα φρούτα αλλά και κάποιες γήινες και πικάντικες νότες που δένουν και ισορροπούν ωραία τις όμορφες τανίνες και την καλή οξύτητα του κρασιού.

ΑΡΓΑΤΙΑ ΝΑΟΥΣΑ 2012

Ποικιλία: Ξινόμαυρο, κλώνος V6 (45%) και V3 (45%), πληθυσμός Ξινόμαυρου 10%
Περιοχή: Κράσνα Ροδοχωρίου, Λάκκα Γιαννακοχωρίου.
Κλίμα: Μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού
Έδαφος:μέσης ως βαρειάς μηχανικής σύστασης με ανθρακικό ασβέστιο
Πυκνότητα φύτευσης 3000 φυτά το Ha
Παραγωγή/φυτό: 2 με 3,5 Kg ανάλογα με την περιοχή και τον κλώνο
Καλλιέργεια εδάφους: Μόνιμος χλοοτάπητας, ακαλλιέργεια
Μέθοδος παραγωγής: Φιλοσοφία μας είναι ότι η δημιουργία ισορροπημένων αμπελώνων είναι επιτακτική για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας με σεβασμό στις αρχές της βιολογικής γεωργίας
Μέθοδος οινοποίησης: Κρυοεκχύλιση στους 12-14oC για 72 h, ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία ( max 29o C)
Παλαίωση: Σε αμερικάνικα (50%) και γαλικά (50%) βαρέλια των 225 l για 12 μήνες
Αναλυτικά χαρακτηριστικά: Αλκοόλη 14 %, οξύτητα 5,2 g/l, pH 3,64
Γευστικά χαρακτηριστικά : Τυπικό κερασένιο χρώμα, αρώματα κερασιών, μικρών κόκκινων φρούτων, αποξηραμένης ντομάτας, ελαφρά γήινες νότες, τα κλασικά γλυκά, αλλά σύνθετα αρώματα του Ξινόμαυρου. Στο στόμα κυριαρχούν τα φρούτα αλλά και κάποιες γήινες και πικάντικες νότες που δένουν και ισορροπούν ωραία τις όμορφες τανίνες και την μέτρια οξύτητα του κρασιού.